Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ze starych zeszytów, babcinych, mamusinych, doskonalony przez lata. Nie jest to piernik leżakujący, staropolski, tylko zwykły, szybki, przepyszny. W zależności od okazji, znajdują się w nim różne dodatki. Jednak i bez dodatków jest super. Przepis jest tak banalny, ze moja 8 latka sama, bez pomocy, potrafi go zrobić.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 60
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 562
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 60
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 562
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Ciasto: Kostkę margaryny rozpuszczamy z przyprawą do piernika, cynamonem w rondelku. Dodajemy powidła i kakao. Trzymamy do zagotowania na wolnym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem na jasny kogel mogel. Dodajemy po trochu mąki wymieszanej z sodą i mleka. Na końcu dodajemy wystudzoną margarynę.
Pieczenie: Blaszki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160-180. Pod koniec można delikatnie zejść z temperatury. Wystudzone pierniki polewamy polewą czekoladową - może być gotowa, bądź lukrem.
Polewa: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy. Ciepłą jeszcze polewą robimy kiziu miziu piernikom. Wedle uznania, do ciasta można dodać orzechy, migdały bądź skórkę pomarańczową w cukrze. Albo wszystko razem. Przystrojenie piernika, w zależności od okazji. Jak dla mnie, najlepiej prezentuje się ze skórką pomarańczową bądź migdałami.