Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszny piernik herbaciany z kremem grysikowym przełożony konfiturami śliwkowymi. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 975
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1210
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 52
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 45
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 975
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1210
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 52
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 45
Składniki
Przygotowanie. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Foremkę 24 x 35cm. wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach miksera około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa zrobi się gładka i błyszcząca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo żółtka. Następnie wlewamy cienkim strumieniem naprzemiennie miód, zimną herbatę i olej. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę miksując na najniższych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka (każdy piekarnik inaczej piecze, więc miejcie to na uwadze). Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy wzdłuż na 3 blaty.
Krem grysikowy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki. Do mleka w szklance wsypujemy kaszę mannę i mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukry i zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy mleko z kaszą manną. Cały czas mieszając gotujemy (na niskim grzaniu kuchenki) około 3 minuty. Krem grysikowy odstawiamy do wystudzenia przykryty folią spożywczą. Masło ucieramy, aż zrobi się białe. Dodajemy stopniowo ostudzony krem grysikowy, na koniec wlewając sok z cytryny i ubijamy na krem.
Polewa. Margarynę podgrzewamy w rondelku. Nie gotujemy. Ściągamy z kuchenki i dodajemy resztę składników. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Składanie ciasta. Pierwszy blat ciasta smarujemy cienką warstwą powideł. Wykładamy krem grysikowy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy pozostałe powidła. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy lekko ciepłą i tężejącą już polewą. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.