Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik litewski to ciasto, które od razu pokochałam. Oprócz tego, że jest pełne aromatu, dosyć łatwo go przygotować. Piernik litewski jest miękkim, wilgotnym ciastem. Jak już zauważyliście pewnie uwielbiam piec pierniki i poznawać ciekawe przepisy na to ciasto. Piernik litewski zaciekawił mnie właśnie dlatego, iż czytając przepis na jego wykonanie nabrałam smaku na jego spałaszowanie. Nie czekając długo, kupiłam potrzebne składniki i wzięłam się do roboty. Jak się okazało nie pomyliłam się, a piernik litewski okazał się strzałem w dziesiątkę.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 330
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 71
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 69
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 47
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2363
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 330
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 71
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 69
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 47
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2363
Składniki
Obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika przesiewamy. Miód podgrzewamy, następnie studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. 150 g miękkiego masła ucieramy z cukrem brązowym i cukrem białym. Do utartego masła dodajemy pojedynczo po jednym żółtku. Do masy dodajemy partiami przesiane suche składniki. Miksujemy. Dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy. Do masy dodajemy płynny miód. Krótko miksujemy. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 g miękkiego masła. Polewamy piernika. Dowolnie dekorujemy.