Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernik miodowy. Dojrzewający, warstwowy"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 250
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 131
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 41
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 40
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 250
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 131
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 41
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 40
Składniki
Miód, cukier i masło podgrzewaj wolno, prawie do wrzenia. Ostudź. Dodaj kolejno: mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawy. Wyrób, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i odstaw np. do lodówki, by dojrzało, na kilka (2-6) tyg.
Pieczenie: do zimnego ciasta dodaj orzechy, podziel na 2 lub więcej części (zależy od ilości blach), rozwałkuj na ok. 1,5 cm i piecz na natłuszczonych blachach w 160-180°C przez ok. 15-20 min. Ostudź, wyjmij, przełóż ciepłymi powidłami, nakryj pergaminem i równo obciąż. Owiń, odstaw do skruszenia na ok. 3 dni. Gotowy piernik pokryj polewą.Źródło: Świat kobiety