Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten piernik króluje na moim stole świątecznym jest przepyszny. Uwielbiają go dzieci i dorośli. Zapraszam też na filmik na mój kanał na youtube.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Składniki
Maślankę z cukrem zagotować i pogotować chwilę, ciągle mieszając, następnie dodać margarynę i mieszamy ,aż się rozpuści. Wsypujemy nasze przyprawy korzenne i mieszamy do połączenia się z masą. Ściągamy z gazu i wstawiamy do zlewu ,do zimnej wody ,aby masa nam się ostudziła.
Do miski z przesianą mąka wlewamy ostudzona masę. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni funkcja góra,dół .Masę łączymy z mąką mieszając drewnianą łyżką.
Żółtka oddzielić od białek, żółtka dodać do masy i zamieszać łyżką ,aż się wszystkie składniki połączą. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i wlać do naszej masy piernikowej. Wszystko to zamieszać .
Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Połączyć z masą mieszając drewniana łyżką z góry na dół.
Żurawinę sparzyć ,osuszyć obtoczyć w mące wrzucić do masy ,orzechy pokroić , wrzucić do masy ,skórka kandyzowana z pomarańczy obtoczyć w mące i też wrzucić do masy piernikowej. Zamieszać łyżką do polaczenia się składników . Ciasto rozłożyć na dwie keksówki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni funkcja góra ,dół przez 45 minut. Pieczemy na środkowej półce bez termo obiegu. Pamiętajmy , że każdy piekarnik inaczej piecze. Tak upieczony piernik możemy przełożyć dżemem porzeczkowym lub wiśniowym. Polany polewą czekoladową jest wyśmienity. Zapraszam do obejrzenia filmu . Życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia!