Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik przekładany kremem"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 478
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 478
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Do przesianej mąki dodaj przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao, wymieszaj. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do miękkiej margaryny wsyp cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj żółtka i miód.
W następnej kolejności stopniowo dodawaj suche oraz śmietanę. Na koniec dodaj pianę z białek, wymieszaj.
Ciasto przelej do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz 50-60 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170°C. Wystudź i przekrój na trzy blaty.
W rondelku zagotuj 3 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszaj z kaszą manną i wlej do wrzącego mleka. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Do miski włóż miękki tłuszcz, zmiksuj i stopniowo dodawaj wystudzoną masę z kaszy manny mleka. Odłóż 1-2 łyżki kremu do dekoracji a do pozostałego dodaj posiekane pistacje, wymieszaj łyżką.
Pierwszy blat posmaruj połową kremu z pistacjami. Na to połóż drugi kawałek ciasta i posmaruj pozostałym kremem z pistacjami. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki udekoruj kremem. Wierzch posyp pistacjami. Wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie