Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik staropolski"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 263
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 451
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 119
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2191
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 263
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 451
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 119
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2191
Składniki
Do rondla wlać miód, dodać cukier i masło. Mieszając stopniowo podgrzać na bardzo małym ogniu. Następnie powstałą masę schłodzić.
Gdy nie będzie już ciepła dodać do niej przesianą mąkę, jajka, sól i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, wymieszać. Dodać siekane orzechy (mogą być też uprażone) i skórkę pomarańczową oraz przyprawy. Wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i włożyć do naczynia. Przykryte, umieścić w chłodnym miejscu na kilka dni (najlepiej na dwa tygodnie).
Gdy ciasto dojrzeje, podzielić je na trzy części. Każdą rozwałkować na tej samej wielkości placek i piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC. Kiedy ciasto ostygnie, przełożyć warstwy powidłami śliwkowymi.Źródło: Twoje Imperium