Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik staropolski na karmelu"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 115
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31275
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 410
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 115
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31275
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 410
Składniki
Przygotuj karmel: na mocno rozgrzaną patelnie wsyp połowę cukru, mieszaj, aż się stopi. Wtedy dolej sok z cytryny oraz 2 łyżki wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj i zdejmij karmel z ognia. Odstaw go, by przestygł (nie ochładzaj go zbyt długo, karmel nie może stwardnieć!).
Jajka połącz ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem. Ucieraj mikserem, aż masa będzie puszysta. Dosyp sodę oczyszczoną oraz przyprawę piernikową. Następnie, wciąż ucierając, małymi porcjami dodawaj na przemian obie mąki i śmietanę. Dołóż karmel, wymieszaj na gładkie ciasto.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką (ew. wyłóż papierem do pieczenia). Na spodzie blachy równomiernie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Piecz około 50 minut.
Ostrożnie wyjmij z foremki i wystudź na kratce kuchennej. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem (możesz go dodatkowo wymieszać z cukrem waniliowym).
Smak ciasta możesz wzbogacić, dodając pokrojone w paseczki suszone morele i figi albo posiekane orzechy laskowe i migdały.Źródło: Tina