Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik staropolski na karmelu"
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2731
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 213
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 237
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2731
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 213
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 237
Składniki
Przygotuj karmel: na mocno rozgrzaną patelnie wsyp połowę cukru, mieszaj, aż się stopi. Wtedy dolej sok z cytryny oraz 2 łyżki wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj i zdejmij karmel z ognia. Odstaw go, by przestygł (nie ochładzaj go zbyt długo, karmel nie może stwardnieć!).
Jajka połącz ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem. Ucieraj mikserem, aż masa będzie puszysta. Dosyp sodę oczyszczoną oraz przyprawę piernikową. Następnie, wciąż ucierając, małymi porcjami dodawaj na przemian obie mąki i śmietanę. Dołóż karmel, wymieszaj na gładkie ciasto.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką (ew. wyłóż papierem do pieczenia). Na spodzie blachy równomiernie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Piecz około 50 minut.
Ostrożnie wyjmij z foremki i wystudź na kratce kuchennej. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem (możesz go dodatkowo wymieszać z cukrem waniliowym).
Smak ciasta możesz wzbogacić, dodając pokrojone w paseczki suszone morele i figi albo posiekane orzechy laskowe i migdały.Źródło: Tina