Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernik z bakaliami"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13514
Polecam.
Odsłon: 64
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2009
Szybka i smaczna
Odsłon: 13514
Polecam.
Odsłon: 64
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2009
Składniki
Miód, cukier oraz tłuszcz podgrzej mieszając aż wszystkie się połączą. Migdały posiekaj, morele pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, dodaj skórkę pomarańczową oraz 1 łyżkę mąki, wymieszaj. Pozostałą mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Do miski wlej przestudzony miód z cukrem i tłuszczem. Dodaj przyprawę do piernika oraz cynamon, zmiksuj. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj suche oraz mleko. Na koniec wsyp bakalie, wymieszaj łyżką.
Migdały oraz wiśnie przekrój na pół. Prostokątną blachę (o wym. 35x24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż wiśnie oraz migdały tworząc kwiatki. Piecz 30-40 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, posyp pistacjami.
70 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie