Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piernik z mascarpone i pomarańczą"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 137
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 137
Składniki
Pomarańcze umyć, sparzyć. Jedną pokroić w plastry grubości 5 mm, obsypać białym cukrem, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć 2 godz. w temp. 100oC, pokroić w ćwiartki. Z drugiej pomarańczy zetrzeć skórkę.
Masło rozpuścić w rondlu z kakao i siekaną czekoladą.
Jajka ubić z cukrem brązowym i szczyptą soli. Dodać wystudzoną masą czekoladową, skórkę z pomarańczy, mąkę, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Lekko wcisnąć w środek kawałki suszonej pomarańczy. Piec ok. 40 min w temp. ok. 175oC.
Mascarpone zmiksować z rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatyną, kawą, cukrem pudrem i likierem. Śmietankę ubić, wymieszać z masą, rozłożyć na cieście. Schładzać w lodówce ok. 2 godz, udekorować polewą i cząstkami pomarańczy.
ok. 65 minut plus chłodzenie.Źródło: Twoje Imperium