Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyczarowałam bardzo fajny (moim zdaniem) przepis na piernik - bez jajek :) A co więcej - ciemny, intensywnie brązowy, jednocześnie nie zawierający w swoim składzie ani szczypty kakao. Da się tak? Z tego wynika, że jak najbardziej :) Żeby było zdrowiej - dodałam do piernika jagody goji, które coraz częściej znaleźć można na sklepowych półkach, dlatego nie trzeba ich zastępować żurawiną czy rodzynkami.
Polecam.
Odsłon: 371
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1494
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 560
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Polecam.
Odsłon: 371
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1494
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 560
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Składniki
Aby otrzymać paloną mąkę, potrzebną do przepisu (wpływa to na smak i oczywiście na kolor) przesianą mąkę wsypujemy na suchą patelnię, najlepiej dużą, wtedy od razu przygotujemy całą porcję. Całość prażymy przez około 10 minut mieszając co chwilę. Mąkę przed użyciem jeszcze raz przesiewamy, ponieważ mogą pojawić się grudki. Uwaga – zastępując masło dobrą margarynę, dodając miód sztuczny albo syrop kukurydziany i zastępując zsiadłe mleko mlekiem kokosowym z dodatkiem octu otrzymacie piernik wegański.
Paloną mąkę mieszamy dokładnie z sodą. Trzy łyżki cukru rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, gdy zacznie on się robić brązowy – dodajemy ostrożnie wodę. Do tak przygotowanego karmelu dodajemy przyprawy oraz miód. Masło kroimy w kawałki i dodajemy do karmelu, gotujemy na niewielkim ogniu aż się rozpuści. Całość studzimy.
Do przestudzonej masy dodajemy przygotowaną mąkę i zsiadłe mleko.Dodajemy namoczone i odsączone z nadmiaru wody jagody i migdałową mieszankę. Pieczemy w keksówce lub takiej foremce jaką mam ja przez godzinę w 180 stopniach. Sprawdzamy ciasto patyczkiem czy doszło w środku. Jeżeli nie mamy foremek silikonowych, pieczemy w foremkach dokładnie wysmarowanych masłem i obsypanych kakao.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremki. Przygotowujemy lukier i polewamy nim ciasto. Skórkę pomarańczową kroimy w kosteczkę (ja mam skórkę w paskach, jeżeli macie już kosteczkę - kroicie drobniej lub zostawiacie - wg uznania), posypujemy nią piernik. Można go jeść zaraz po upieczeniu, nie potrzebuje on dojrzewania.