Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernikowa chatka"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 211
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 98
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 211
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 98
Składniki
Miód z cukrem i masłem rozgrzej w rondelku. Następnie odstaw do wystygnięcia. Do schłodzonej masy dodaj jajka, mąkę, przyprawy, rum i kakao. Wymieszaj całość na gładkie ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosyp odrobinę mąki.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm i wykrój z niego ściany i dach, a w nich wytnij otwory na drzwi i okna.
Poukładaj części na wyłożoną papierem blachę. Zanim włożysz je do piekarnika, posmaruj całość białkiem. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C.
4. Cukier puder wymieszaj z białkiem i sokiem z cytryny. Posklejaj zaprawą poszczególne elementy piernika. Resztą oblej dach i wysmaruj okiennice.
Udekoruj domek cukierkami.Źródło: Kurier TV