Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernikowa szarlotka"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13257
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1508
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14576
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6010
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13257
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1508
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14576
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6010
Składniki
Olej wlej do rondelka. Dodaj dwie szklanki cukru, miód (najlepiej naturalny) oraz opakowanie cukru waniliowego. ogrzewaj, ciągle mieszając, tak długo, aż się zagotują. Odstaw do ostygnięcia.
Następnie dodaj do masy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, 3 całe jajka oraz pół opakowania przyprawy do pierników. Ciasto starannie wymieszaj, a potem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż przygotowane ciasto, wygładź jego powierzchnię. Ciasto piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Po ostudzeniu przekrój na dwa placki.
Jabłka wymieszaj z rodzynkami, przełóż placki piernikowe, lekko dociśnij. Polewę oraz lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Ozdób gotowe ciasto.
Czas ok. 75 min; porcja – 340 kcal, cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety