Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto trochę pracochłonne i kosztowne, ale efekt powalający:) UWAGA: Ciasto zawiera alkohol, ostrożnie z częstowaniem dzieci i kierowców!!! Przepis na duża blachę.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2979
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 256
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2979
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 256
Składniki
Śliwki pokroić w paski, wrzucić na wodę zagotowaną z cukrem. Gotować 5 minut. Odstawić i ostudzić. Zimne zalać wódką na 10-12 godz. Po tym czasie dokładnie odsączyć na sitku. Nie wylewać wódki!!
Z podanych składników upiec biszkopt, jaja ubić z cukrem do białości, delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej. Piec ok 30 min. Wyjąć i przestudzić.
Miękkie masło zmiksować z Nutellą, dodać kilka łyżek wódki śliwkowej (tej po odsączeniu śliwek.
Zimny biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę nasączyć wódką śliwkową. Wyłożyć 3/4 kremu, przykryć druga połówka biszkopta. Nasączyć odrobina wódki, rozsmarować resztę kremu. Poukładać śliwki. Polać w ozdobne esy-floresy gotową polewą czekoladową (najlepiej pełnomleczną).