Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na Hit dawnych lat. Ciasto tylko dla dorosłych, lub inaczej ciasto na rauszu. Pijana Śliwka w czekoladzie to mocno czekoladowy wypiek z dużą ilością alkoholu. Ciasto, dawniej, jak i dziś serwowane jest na imprezach okolicznościowych, weselach i z okazji różnych świąt. Są dwie wersje tego ciasta. Klasyczna wersja jest z białym budyniowym kremem, a druga z kremem maślano czekoladowym. Obie wersje tego ciasta są godne polecenia, bo ciasto jest obłędnie pyszne.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1312
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 123
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 54
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1312
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 123
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 54
Składniki
Przygotowanie. Śliwki i poncz. Śliwki kalifornijskie (500 g) kroimy na małe kawałki, przekładamy do rondelka, wlewamy 250 ml. rumu i doprowadzamy do wrzenia. Od razu gdy tylko się zagotuje ściągamy z kuchenki i odstawiamy na minimum 1 godzinę, a najlepiej zostawić na całą noc. Alkohol powinien wsiąknąć w śliwki, ale gdyby z jakiegoś powodu tak się nie stało, to wtedy śliwki trzeba odcedzić. Zazwyczaj śliwki wypijają cały alkohol. Aby zrobić poncz wsypujemy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do 100 ml. gorącej wody, dodajemy 3 łyżki rumu, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt czekoladowy. Do rondelka wlewamy 3/4 szkl oleju, 0,5 szkl wody, 1 szkl cukru i 3 płaskie łyżki kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak długo, aż poczujemy, że cukier się rozpuścił. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo pół szklanki cukru. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 10 minut. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym 5 żółtek. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser. Wlewamy ostudzoną masę czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką. Wsypujemy przesiewając: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszamy szpatułką zwracając szczególną uwagę, aby dosięgnąć dna, bo tam lubi osadzać się mąka. Mieszamy powoli, delikatnie i nie za długo, bo masa może oklapnąć. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 25 x 35 cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i stukamy parę razy foremką o blat stołu, aby pozbyć się nadmiernych pęcherzyków powietrza zalegających w masie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 175-180*C przez około 45 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Gdy biszkopt się upiecze pozostawiamy go w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Jeżeli wyciągniecie go z piekarnika zanim wystygnie, to jest ryzyko, że się troszkę w środku zapadnie. Przekrajamy biszkopt na dwa blaty.
Krem czekoladowy. Do misy miksera przekładamy 250 g miękkiego masła i miksujemy na puszysto. Dodajemy 400 g kremu czekoladowego typu nutella, 130 g zimnego serka mascarpone i miksujemy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy śliwki kalifornijskie wcześniej namoczone w alkoholu. Dokładnie mieszamy.
Składanie ciasta. Dolny blat biszkoptu namaczamy połową ponczu. Wykładamy powidła śliwkowe, lub dżem śliwkowy, tak około 3/4 słoiczka. Równomiernie rozprowadzamy wygładzając. Na rozsmarowane powidła wykładamy krem czekoladowy i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i lekko dociskamy. Nasączamy resztą ponczu. Odstawiamy do lodówki.
Polewa. 130 g kremówki 30% podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, aby była mocno gorąca. Dodajemy do niej 130 g posiekanej czekolady deserowej i zostawiamy na 2 minutki, aby czekolada zmiękła, po czym dobrze mieszamy. Zostawiamy polewę, aby trochę wystygła i wylewamy ją na ciasto. Wstawiamy do lodówki.
Dekoracja. 20 g białej czekolady roztapiamy, przelewamy do rękawa cukierniczego i polewamy zastygłą górę ciasta robiąc paski. Układamy suszone śliwki, które również polewamy białą czekoladą. Wstawiamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.