Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa tego ciasta nasuwa już z jakim jest dodatkiem, także nie wskazane jest tym ciastem częstować dzieci :) Od siebie dodać mogę, że u mnie w domu wśród dorosłych ciasto cieszy się uznaniem :)
Składniki
Rodzynki zalałam rumem na 12 godzin.
Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Dodałam żółtka i chwilę jeszcze ubijałam. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam delikatnie. Ciasto podzieliłam na pół. Jedną połowę wylałam do blaszki 35x20 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Do drugiej części ciasta dodałam przesiane kakao i wymieszałam. Piekłam tak samo jak pierwszą część ciasta.
Budynie i cukier rozmieszałam w 1 szklance mleka a 1 szklankę mleka zagotowałam. Strużką wlewałam rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszałam. Zmniejszyłam ogień na minimum i dodałam pokrojone masło do gotującego się budyniu. Mieszałam dotąd aż uzyskałam jednolitą masę i masło połączyło się z gorącym budyniem. W trakcie mieszania jak już masło się rozpuściło wyłączyłam ogień pod rondlem. Gorącą masę wylałam na jasny blat ciasta i równo rozprowadziłam. Przykryłam drugim ciemnym blatem. Polałam polewą z rodzynkami.
W rondlu zagotowałam 2 łyżki wody i rozpuściłam masło oraz pokruszone czekolady. Rozpuściłam i wymieszałam na jednolitą masę. Trochę przestudziłam. Do polewy czekoladowej dodałam rodzynki odsączone z alkoholu i wymieszałam. Taką polewę wylałam na wierzch ciasta. Kiedy ciasto już ostygło wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Notatki: * zamiast rumu można rodzynki namoczyć w wódce z dodatkiem olejku rumowego * alkoholem z moczenia rodzynek można nasączyć biszkopt