Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek brzoskwiniowy"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 262
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 262
Składniki
Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały, zimne masło pokrojone w plasterki, cukier i żółtka. posiekać nożem. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do ciasta. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć i schładzać przez 30 minut.
Brzoskwinie wyjąć z zalewy, osączyć, skropić częścią likieru, odstawić na 30 minut. Świeże obrać i postępować tak samo. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 centymetra. Ułożyć na natłuszczonej i posypanej tartą bułką blasze. Nakłuć widelcem, piec ok. 20 minut w temp. 180oC.
Ciasto ostudzić, posmarować dżemem, skropić likierem. Na wierzch ułożyć warstwę owoców, posmarować resztą dżemu, posypać płatkami migdałów.
ok. 80 minutŹródło: Twoje Imperium