Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwiec pachnie truskawkami........ Przepis na cztery duże lub sześć mniejszych drożdżówek.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 257
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1089
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 257
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1089
Składniki
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, wbić jajko i wyrabiać hakiem przez około 8-10 minut. Na koniec wlać roztopione masło i wyrabiać jeszcze przez około 3-4 minuty. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Składniki kruszonki przełożyć do miseczki, rozetrzeć widelcem lub palcami do powstania grubych okruchów. Wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, lekko wyrobić i podzielić na cztery lub sześć części. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
Ricottę lub serek śmietankowy wymieszać z cukrem pudrem, esencją waniliową i mąką ziemniaczaną. Truskawki pokroić na połówki.
W wyrośniętych bułkach dnem szklanki zrobić wgłębienia, nałożyć po łyżce masy serowej i połówki truskawek. Drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 17-20 minut. Wystudzić na kratce.