Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodowe ciasto przełożone delikatną, grysikową masą to prawdziwy cymes! Przygotowanie tego wypieku jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte poświęcenia. Każdy kto spróbuje, zachwyci się jego niepowtarzalnym smakiem.
blaszka o wymiarach 28 x 22 cm
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4253
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5178
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 7486
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4253
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5178
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 7486
Składniki
Zaczynamy od przygotowania blatów ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i zagniatamy je do momentu uzyskania zwartej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, możemy zabrać się za przygotowanie kremu do przełożenia naszego placka. Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu. Po około 2-3 minutach (przed zagotowaniem się mleka) dodajemy kaszę mannę. Składniki mieszamy, gotujemy przez około 5 minut. Kasza powinna zgęstnieć. Gotową kaszę odstawiamy na bok do wystudzenia.
Całkowicie wystudzoną kaszkę łączymy z cukrem i masłem. Składniki miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia składników. Krem do przełożenia placka jest gotowy!
Po schłodzeniu z lodówki wyciągamy pierwszy kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na kształt prostokąta (powinien przybrać wymiar blaszki 28 x 22 cm). Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Czynność powtarzamy czterokrotnie. Spody ciasta pieczemy do delikatnego zrumienienia przez około 15 minut.
Upieczone placki studzimy. Równamy brzegi (okruszki z brzegów posłużą nam do dekoracji ciasta)
Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy dżem (jeśli ktoś nie lubi dżemów w ciastach, ten krok można pominąć) następie przykrywamy go dosyć cienką warstwą masy (około 1/4 kremu znajdującego się w misce). Masę grysikową przykrywamy kolejnym blatem ciasta, smakujemy dżemem i ponownie masą. Czynność powtarzamy. Górę i brzegi ciasta smakujemy pozostałą częścią kremu. Okruszki, które pozostały nam po równaniu brzegów rozdrabniamy w dłoniach. Oprószamy nimi górę i brzegi ciasta.
Placek czeski najlepiej smakuje na drugi dzień. Ciasto powinniśmy trzymać w temperaturze pokojowej (po włożeniu go do lodówki twardnieje).