Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek drożdżowy na maślance"
Polecam.
Odsłon: 143
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 175
Polecam.
Odsłon: 143
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 175
Składniki
Zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wodą i mąką. Przykryj i odstaw na ok. 20 minut.
Ciasto: masło stop, przestudź. Do miski przesiej mąkę. Dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, cukier. Wlej stopione masło oraz maślankę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Maliny przebierz, szybko opłucz na sitku. osusz na ściereczce. kruszonki przełóż do miseczki. Rozcieraj palcami, aż powstaną małe grudki. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj. Placek rozłóż na dnie blachy. Posyp malinami oraz kruszonką. Odstaw na ok. 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.Źródło: Naj