Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek drożdżowy na maślance"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 170
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 170
Składniki
Zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wodą i mąką. Przykryj i odstaw na ok. 20 minut.
Ciasto: masło stop, przestudź. Do miski przesiej mąkę. Dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, cukier. Wlej stopione masło oraz maślankę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Maliny przebierz, szybko opłucz na sitku. osusz na ściereczce. kruszonki przełóż do miseczki. Rozcieraj palcami, aż powstaną małe grudki. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj. Placek rozłóż na dnie blachy. Posyp malinami oraz kruszonką. Odstaw na ok. 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.Źródło: Naj