Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na śliwki trwa, więc znów upiekłam ciasto ze śliwkami. Tym razem zrobiłam placek drożdżowy. Placek upiekłam na dużej formie o wymiarach: 27x37 cm. Ciasto wyszło w sam raz wysokie. Samo ciasto drożdżowe jest mięciutkie i niezbyt słodkie. Za to słodka jest kruszonka i lukier. Do tego kwaskowate śliwki. W sumie całość bardzo fajnie się komponuje.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5249
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 818
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11665
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5249
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 818
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11665
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru. Odstawiamy do podrośnięcia
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, spirytus, olejek śmietankowy, cukier, jajka, otartą skórkę z cytryny, wcześniej namoczone w gorącej wodzie i odsączone rodzynki oraz podrośnięty drożdżowy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy stopiony, ostudzony tłuszcz i jeszcze raz zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajemy nieco mąki.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z miękkiego masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Chłodzimy.
Śliwki myjemy i drylujemy.
Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkujemy na wielkość formy, w której będziemy je piec. Ciasto na wałku przenosimy do formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej mąką. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i gdy nieco przestygnie, polewamy go lukrem. Lukier przygotowujemy mieszając na gładko podane wyżej składniki.