Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z bitą śmietaną"
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 358
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 288
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 358
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 288
Śniadaniowe bułeczki z nasionami to nie tylko pyszna, ale i zdrowa propozycja...
Odsłon: 172
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Cytryny sparz. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do roztrzepanych żółtek wlej olej oraz sok z cytryny i zmiksuj, aby powstała jednolita masa. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami syp do masy razem ze skórką z cytryny. Miksuj na wolnych obrotach, aż się połączą.
Białka ubij na sztywno. Wsyp cukier i ubijaj do chwili, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Delikatnie połącz z ciastem. Tortownicę posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Następnie wlej ciasto i dokładnie wyrównaj wierzch. Piecz ciasto 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wyjmij z formy i ostudź.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny (możesz wsypać trochę zagęszczacza do śmietany). Włóż do szprycerki piekarniczej i rozprowadź dekoracyjnie na wierzchu zimnego ciasta. Posyp startą czekoladą i schłodź w lodówce.
Czas: około 60 minut.Źródło: Dobry Tydzień