Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek z migdałową kruszonką"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 182
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 327
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 611
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 182
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 327
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 611
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie domieszaj do ciasta. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie cienko rozsmaruj przygotowane ciasto.
Śliwki umyj, wytrzyj do sucha. Owoce rozetnij i usuń pestki. Połówki śliwek ułóż na cieście. Przygotuj kruszonkę: ciasteczka migdałowe pokrusz w malakserze. Okruszki wymieszaj z cynamonem i brązowym cukrem. Dodaj miękkie masło. Szybko zagnieć kruszonkę. Posyp nią owoce.
Przygotowany placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około godziny. Wystudź. Podawaj np. z kleksem śmietany kremówki ubitej z cukrem waniliowym.Źródło: Naj