Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proporcja na wysoką prostokątna blachę UWAGA : ciasto za każdym razem wychodzi inne jest bardziej kruch.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13047
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2420
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3572
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4414
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13047
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2420
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3572
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4414
Składniki
Mąka + żółtka + proszek do pieczenia + margaryna. Wygniatamy ciasto na jednolitą masę ( tak jak na kruche ciasto). Całość dzielimy na 3 części (1 część pozostawiamy nieco większą gdyż trzeba ją rozłożyć na dno blachy). Rozwałkowanie ciasta jest dość utrudnione ponieważ trzeba rozłożyć go palcami (rozwałkowanie jest niemożliwe)
Po rozłożeniu ciasta na blasze bierzemy się za: (1) do jednej części dodajemy łyżeczkę śmietany i zagniatamy (2) do drugiej części dodajemy łyżkę kakao i zagniatamy Obydwa ciasta dajemy do zamrażalnika i trzymamy tak długo aż zamarznie na tak aby móc go zetrzeć na tarce. Gdy ciasto jest w zamrażalniku ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy 1 szklankę cukru stopniowo dalej ubijając.
(1) największą część ciasta rozkładamy na blachę wysmarowana masłem i wysypaną mąką. (2) na rozłożone ciasto wykładamy dżem (3) na dżem trzemy na tarce ( z dużymi oczkami) ciasto ciemne (4) na ciasto ciemne wykładamy pianę z białek (5) na pianę trzemy ciasto jasne
Ciasto pieczemy około 30-40 min w temperaturze 200 C