Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas zna sernik krakowski, a czy ktoś słyszał o Podhalańskiej szarlotce. Na przepis na podhalańską szarlotkę znalazłam w moim sekretnym zeszycie z przepisami na desery i ciasta. Od razu spodobał mi się ten przepis. Jednak postanowiłam lekko go zmodyfikować i część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi. Nie wątpliwym atutem tego wypieku jest to, iż składniki są w równych proporcjach.Podhalańska szarlotka to smaczne połączenie słodkiego ciasta i kwaśnych jabłek i nutą cynamonu.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22127
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 141
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 414
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 134
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 177
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22127
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 141
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 414
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 134
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 177
Składniki
Składniki na ciasto zagniatamy(jeśli by ciasto nie chciało się połączyć dodajemy śmietanę). Wkładamy do lodówki na 45-60 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy ciasto w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część rozwałkowujemy na wielkość formy do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na spodzie ciasto. Przekuwamy widelcem ciasto. Ciasto podpiekamy 15 minut w 170 stopniach. Studzimy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kwadraty. 15 minut dusimy. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy i czekamy, aż ponownie się zagotują. Dusimy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dodajemy bułkę tartą. Krótko mieszamy. Studzimy. Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Następnie z ciasto, które nam pozostało wałkujemy i wycinamy pasy. Pasy ciasta układamy na jabłka, tworząc kratkę. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.