Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki lukier przyda się do dekoracji ciast i ciasteczek.
mały rondelek np. emaliowany, łyżka, łyżeczka,
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 4430
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2945
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 428
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 4430
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2945
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 428
Składniki
Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę przykryła cukier ) i stawiamy na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować wlewamy ocet i dalej gotujemy do temperatury około 112-114 C. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy wkładając rondel do zimnej wody, uważając aby się nie wlała do środka. Gdy nasza pomada już przestygnie i będzie miała konsystencję gęstej śmietany mieszamy ją ( tablerujemy ) drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku z cytryny, możemy też dodać aromat np. migdałowy. Tak przygotowaną pomadą oblewamy nasze słodkości. Pomadę możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni w zamkniętym pojemniku. Z góry możemy ją lekko pokropić wodą , aby nie zrobiła się skorupa. Gdy chcemy ją ponownie użyć, podgrzewamy ją do temperatury około 60 C. Jak będzie zbyt gęsta możemy też dodać kilka kropel wody i wymieszać dokładnie. Najlepiej jest używać do zrobienia pomady cukru rafinowanego, ponieważ jest on czyściejszy i nasza pomada będzie wtedy miała kolor śnieżno - biały, a nie żółtawo - kremowy. Do pomady można też dodać kilka kropel barwnika naturalnego np. z czerwonych buraków ćwikłowych, będziemy wtedy mieć kolorową dekorację. Życzę udanych wypieków !