Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowy kołacz"
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Składniki
Tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Skórkę pomarańczową posiekaj. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Kolejno domieszaj jajka.
Wprost do masy maślanej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dołóż jogurt oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie wymieszaj.
Przełóż do przygotowanej tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz godzinę. Wystudź.
Pomarańcze sparz, wytrzyj, obierz. Miąższ pokrój na kawałeczki. Zalej go sokiem z pomarańczy. Duś 15 minut i zmiksuj na gładko. Do gorącej masy wlej likier, wsyp galaretkę. Dobrze wymieszaj. Kiedy masa zacznie tężeć, rozsmaruj ją na cieście. Schłodź.Źródło: Naj