Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obok baklawy, portokalopita to jedno z najbardziej rozpoznawalnych ciast w Grecji
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 55
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 128
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 394
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 55
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 128
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 394
Składniki
10 płatów cienkiego ciasta filo trzeba rozerwać na malutkie kawałki i wysuszyć. Najlepiej, kiedy przygotujemy to dzień wcześniej — uwaga praktyczna. Ścieramy skórkę z 5 dorodnych pomarańczy — nie zapomnijcie umyć i wysuszyć przed starciem. Wsypujemy do miski startą skórkę, mieszamy z ususzonym ciastem filo i olejem słonecznikowym, dodajemy 4 jajka, 220 gramów jogurtu, 1 szklankę cukru, 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy.
Wszystko razem delikatnie mieszamy aby otrzymać jednolitą masę, która jest lekko półpłynna. Całość wylewamy na blachę — ja zawsze piekę na papierze — łatwiej się potem myje — i pieczemy od pół godziny do 40 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie przygotowujemy syrop do polania ciasta: Wycisnąć pozostałe pomarańcze, uzyskany sok wlać do garnka, dodać 4 szklanki cukru, 4 szklanki wody i pogrzać do rozpuszczenia. Syrop wyłączyć i odstawić do ostygnięcia, polać nim gotowe ciasto, kiedy oba składniki będą jeszcze ciepłe.