Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka pianka czarna porzeczka z musem mango. Ciasto jest kwaskowe, nie przesłodzone. Zrobicie je bardzo szybko.
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1699
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1699
Składniki
Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.Zanim wyjmę biszkopt z piekarnika układam na ciepłym kawałki czekolady i zostawiam w piekarniku aż się rozpuszczą. Potem rozsmarowuję czekoladę na całości.
Mus porzeczkowy: Porzeczki rozmrażam. Przekładam do pojemnika wysokiego, wlewam śmietanę i miksuję blenderem. Galaretki rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Lekko przestudzoną wlewam do musu porzeczkowego. Wylewam go na zimny biszkopt i wstawiam do lodówki.
Krem mango: Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mus mango. Galaretkę rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Jak lekko przestygnie wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wylewam na mus porzeczkowy. Wstawiam do lodówki.
Mus mango: Mus mango wlewam do garnka i zagotowuję. Wsypuję galaretkę i chwilę na ogniu mieszam. Odstawiam i mieszam aż się rozpuści. Przestygnięty mus wylewam na krem mango. Ciasto wstawiam na noc do lodówki.