Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zrobiłam wedle własne fantazji ze składników, które najbardziej mi smakują. Świetnym dodatkiem jest tu dżem porzeczkowy. Jego kwaskowaty smak przełamuje słodycz ciasta.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1151
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1151
Składniki
Ciasteczka owsiane rozdrobiłam za pomocą blendera. 1/3 kostki masła rozpuściłam i wymieszałam z rozkruszonymi ciasteczkami. Wyłożyłam do blachy 24 cm x21 cm wyłożonej wcześniej pergaminem do pieczenia i piekłam 20 minut w 180 stopniach
Odlałam sok z brzoskwiń i nastawiłam na gotowanie. W 3/4 szklanki wody roztrzepałam żółtka, 2 budynie i cukier. Wlewałam strużką do gotującego się soku energicznie przy tym mieszając, by nie powstały grudki w budyniu. Odstawiłam do ostygnięcia.
Masło rozwierciłam i dodawałam małymi porcjami budyń. Kiedy masa była już gotowa wyłożyłam ją na wcześniej upieczony i wystudzony spód ciasteczkowy. Na masę budyniową wyłożyłam herbatniki kakaowe a na nie masę kajmakową. Na masę kajmakową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne. Ubiłam śmietankę 30 % i tym zakończyłam przekładanie ciasta. Ozdobiłam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki.
Do masy budyniowej na bazie soku z brzoskwiń można dodać pokrojone drobno brzoskwinie. Do zrobienia tego budyniu miałam sok z brzoskwiń w puszce. Dżem porzeczkowy im bardziej kwaśny tym fajniej będzie kontrastować ze słodyczą ciasta.