Jest to tradycyjny wypiek pochodzący ze Słowenii, czyli bułka drożdżowa z nadzieniem orzechowym. Występuje też pod innymi nazwami tj.: povitica, povtica, potvitsa.
Potica - słoweńska bułka orzechowa
Składniki
- Ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g miękkiego masła
- 60 g świeżych drożdży
- 600 g mąki pszennej przesianej i trzymanej w ciepłym miejscu
- skórka z 1 cytryny wyszorowana i otarta
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i opruszenia formy
- 2 paczki cukru waniliowego do posypania gorącego ciasta
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu
- 80 g cukru białego kryształu
- Nadzienie:
- 125 ml mleka
- 120 g cukru
- 300 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 30 g miękkiego masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,25 łyżeczki zmielonych goźdźików
- ubita piana z 2 białek
Składniki
- Ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g miękkiego masła
- 60 g świeżych drożdży
- 600 g mąki pszennej przesianej i trzymanej w ciepłym miejscu
- skórka z 1 cytryny wyszorowana i otarta
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i opruszenia formy
- 2 paczki cukru waniliowego do posypania gorącego ciasta
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu
- 80 g cukru białego kryształu
- Nadzienie:
- 125 ml mleka
- 120 g cukru
- 300 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 30 g miękkiego masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,25 łyżeczki zmielonych goźdźików
- ubita piana z 2 białek

Etapy przygotowania
Ciasto: (Rozczyn drożdżowy): Drożdże wkruszyć do małej miseczki. Wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Całość odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Do ciepłego mleka dodać skórkę z cytryny, rum i sól. Masę wlać do masła utartego z żółtkami i cukrem, a następnie mieszać, aby całość się rozpuściła.

Mąkę ogrzaną przesiać. Wlać do niej drożdżowy zaczyn i 3/4 mikstury mlecznej. Wyrobić dobrze ciasto, żeby odchodziło od dłoni (Można dolać miksturę mleczną, jeśli ciasto jest zbyt suche). Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.
Nadzienie z orzechów włoskich: Gorącym mlekiem sparzyć orzechy. Dodać do nich bułkę tartą, cukier, masło, żółtka, śmietankę, goździki i cynamon. Całość wymieszać. Ubić pianę z białek i szpatułką delikatnie wmieszać do masy.

Wałkowanie: Blat podsypać lekko mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Na cieście rozłożyć równomiernie nadzienie orzechowe (przy tym zostawiając wolne końce ciasta, aby później lepiej zwinąć).

Ciasto zwinąć w rulon i zakleić dokładnie końce.

Zakleić końce rulonu w kształt babki. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wysypać bułkę tartą na naszą babkę i pozostawić jeszcze na chwile, aby podrosła.

Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem. Poticę piec w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez około 1 h. (Jeżeli wierzch się za szybko rumieni, to wtedy przykryć go papierem do pieczenia i zmniejszyć temperaturę wypieku do 190 stopni Celcjusza. Po upieczeniu gorące ciasto posypać cukrem waniliowym.

Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia. Potica jest gotowa:) Smacznego:)!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 87

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2141

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 976
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 87

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2141

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 976



Składniki
- Ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g miękkiego masła
- 60 g świeżych drożdży
- 600 g mąki pszennej przesianej i trzymanej w ciepłym miejscu
- skórka z 1 cytryny wyszorowana i otarta
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i opruszenia formy
- 2 paczki cukru waniliowego do posypania gorącego ciasta
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu
- 80 g cukru białego kryształu
- Nadzienie:
- 125 ml mleka
- 120 g cukru
- 300 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 30 g miękkiego masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,25 łyżeczki zmielonych goźdźików
- ubita piana z 2 białek
Ciasto: (Rozczyn drożdżowy): Drożdże wkruszyć do małej miseczki. Wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Całość odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Do ciepłego mleka dodać skórkę z cytryny, rum i sól. Masę wlać do masła utartego z żółtkami i cukrem, a następnie mieszać, aby całość się rozpuściła.
Mąkę ogrzaną przesiać. Wlać do niej drożdżowy zaczyn i 3/4 mikstury mlecznej. Wyrobić dobrze ciasto, żeby odchodziło od dłoni (Można dolać miksturę mleczną, jeśli ciasto jest zbyt suche). Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.
Nadzienie z orzechów włoskich: Gorącym mlekiem sparzyć orzechy. Dodać do nich bułkę tartą, cukier, masło, żółtka, śmietankę, goździki i cynamon. Całość wymieszać. Ubić pianę z białek i szpatułką delikatnie wmieszać do masy.
Wałkowanie: Blat podsypać lekko mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Na cieście rozłożyć równomiernie nadzienie orzechowe (przy tym zostawiając wolne końce ciasta, aby później lepiej zwinąć).
Ciasto zwinąć w rulon i zakleić dokładnie końce.
Zakleić końce rulonu w kształt babki. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wysypać bułkę tartą na naszą babkę i pozostawić jeszcze na chwile, aby podrosła.
Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem. Poticę piec w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez około 1 h. (Jeżeli wierzch się za szybko rumieni, to wtedy przykryć go papierem do pieczenia i zmniejszyć temperaturę wypieku do 190 stopni Celcjusza. Po upieczeniu gorące ciasto posypać cukrem waniliowym.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia. Potica jest gotowa:) Smacznego:)!