Jej zaleta jest to ze nie trzeba wyrabiac:) Ciasto pochodzi z jednej z ksiazek siostry Leoni i na stale zagoscilo w naszym domu:)
Prosta drożdżówka z kruszonka
Składniki
- maka, 3 szkl
- cukier, 1/2 szkl
- drożdze, 5 dag
- mleko, 1 szkl
- jajka, 1 cale i 2 żółtka
- maslo, ok 10 dag
- sol, szczypta
Składniki
- maka, 3 szkl
- cukier, 1/2 szkl
- drożdze, 5 dag
- mleko, 1 szkl
- jajka, 1 cale i 2 żółtka
- maslo, ok 10 dag
- sol, szczypta

Etapy przygotowania
Masło roztopic, dodac mleko i lekko podgrza. Drodże rozetrzec z łyżka cukru. Jajka utrzec na gładka mase z cukrem. Wszystko to dodac do przesianej maki, wymieszac drewnianą łyżka. Pozostawic by podrosło i znow zamieszac. Gdy ponownie podrośnie wyłozyc na blaszke. Posypac kruszonka i pozostawic do wyrosniecia. piec ok 40 min.
kruszonka : 3 lyzki maki duża łyzka masła, duza łyżka cukru, cukier waniliowy. Wszystko razem wygnieś i posypac ciasto.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3171
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2484
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3171
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2484


Składniki
- maka, 3 szkl
- cukier, 1/2 szkl
- drożdze, 5 dag
- mleko, 1 szkl
- jajka, 1 cale i 2 żółtka
- maslo, ok 10 dag
- sol, szczypta
Masło roztopic, dodac mleko i lekko podgrza. Drodże rozetrzec z łyżka cukru. Jajka utrzec na gładka mase z cukrem. Wszystko to dodac do przesianej maki, wymieszac drewnianą łyżka. Pozostawic by podrosło i znow zamieszac. Gdy ponownie podrośnie wyłozyc na blaszke. Posypac kruszonka i pozostawic do wyrosniecia. piec ok 40 min.
kruszonka : 3 lyzki maki duża łyzka masła, duza łyżka cukru, cukier waniliowy. Wszystko razem wygnieś i posypac ciasto.
Tak:) ciasto należy posypac kruszonka przed pieczeniem. Blaszka najlepiej dluga wąska typy keksówka.:) Życze smacznego:):)
Rozumiem że kruszonką posupujemy ciasto jeszcze przed wstawieniem do piekarnika, tak? A blaszka jaka? Mój mąż i synuś uwielbiaja takie drożdżówkowe ciasta, do tego kubek mleka i kolacja z głowy :) więc na pewno zrobię, dzięki :)