Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka, lekka oraz mocno czekoladowa tarta jest kwintesencją lata. Krem śmietankowy na bazie truskawek, do tego dodatek galaretki o tym samym smaku sprawia, iż nikt się nie oprze tej tarcie. Prosta tarta truskawkowa to przepis, który może stanowić doskonałą bazę dla innych owocowych tart np.: malinowej czy porzeczkowej. Ja wybrałam truskawki, gdyż najbardziej kojarzą mi się z latem i radością. Wielką przyjemność miałam tworząc ten przepis.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2094
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 641
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2094
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 641
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewam. Dodaje cukier puder, kakao, żółtka i zimne masło. Zagniatam ciasto. Chłodzę ciasto co najmniej dwie godziny. Formę do tarty smaruje masłem i obsypuje bułką tartą.Zimne ciasto wałkuje na wielkość formy do pieczenia. Wykładam ciastem dno i boki formy. Nakłuwam. Wypełniam grochem. Ciasto piekę 15 minut w 180 stopniach. Zdejmuję groch. Piekę kolejne 15 minut w 180 stopniach. Studzę. Krem truskawkowy: Truskawki lekko podgrzewam. Miksuję. Przesiewam przez sitko. Studzę. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone i truskawki. Miksuję. Krem nakładam na wystudzone ciasto. Na kremie układam pralinki malinowe. Chłodzę w lodówce przez godzinę. Galaretka truskawkowa: W 400 ml wrzącej wody rozpuszczam dwa opakowania galaretki. Studzę. Następnie chłodzę do prawie całkowitego stężenia. Mocno tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Chłodzę dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga!