Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niemożliwie aromatyczne... zapach tego ciasta, kiedy się piecze czuć w całym domu. Banany, cynamon i orzechy tworzą pyszną triadę!
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 1650
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1746
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 1650
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1746
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Klasyczną prostokątną formę smarujemy margaryną. (Uwaga! Nie wykładamy papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo wilgotne przez obecność bananów, w związku z czym papier niemożliwie nasiąka wilgocią, a po upieczeniu ciężko usunąć go ze spodu ciasta).
Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Banany obieramy ze skóry, wrzucamy do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy na papkę.
Margarynę ucieramy z cukrem, a kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Najlepiej będzie, jeśli jajka i margaryna będą w temperaturze pokojowej – wtedy masa z pewnością nam się nie zwarzy. Następnie dodajemy na zmianę mąkę z pozostałymi suchymi składnikami i rozgniecione banany (zaczynamy i kończymy mąką). Miksujemy przez cały czas. Na samym końcu dodajemy aromat waniliowy i miksujemy jeszcze przez chwilę, aby ładnie rozszedł się w masie. Odkładamy mikser. Teraz już tylko wrzucamy do masy rodzynki i rozprowadzamy je w cieście za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto wlewamy do przygotowanej blachy i posypujemy orzechami. (Można mieszać najróżniejsze orzechy lub użyć gotowej mieszanki. Jeśli lubimy szczególnie jakiś określony rodzaj orzechów – możemy posypać ciasto tylko nimi). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy zrobić „test suchego patyczka”, ale na niewiele się zda, bo ciasto jest wilgotne i możemy trafić na banany, które będą miały konsystencję kleistą. Najlepiej zatem zaufać zmysłom... Gdy ciasto jest wyrośnięte, ma ciemny, brązowy kolor i pachnie niezwykle aromatycznie, znaczy to, że gotowe. Wtedy ciacho wyciągamy i pozwalamy całkowicie ostygnąć w blaszce.