Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, aromatyczne i proste w przygotowaniu ucierane ciasto z owocami. Zamiast śliwek możemy użyć właściwie każdych owoców, sezonowych i mrożonych.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33298
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 119
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1693
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 162
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33298
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 119
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1693
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 162
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28cm lub prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach.
ROBIMY CIASTO W dużej misce łączymy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, a następnie wszystko razem przesiewamy. W osobnej misce, a najlepiej makutrze, ucieramy za pomocą miksera miękką margarynę z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Wciąż ucierając, dodajemy stopniowo po jednym jajku i łączymy wszystko, aż uzyskamy gładką konsystencję. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy mamy pewność, że masa nam się nie zwarzy. Następnie dorzucamy skórkę cytrynową oraz sól i łączymy krótko z ciastem. Teraz w czterech-pięciu partiach dosypujemy wymieszane mąki i łączymy z masą maślaną, stale miksując, dopóki nie pozbędziemy się wszystkich grudek mąki. Na samym końcu dodajemy śmietanę i rozmiksowujemy przez chwilę w cieście, aby odrobinę je rozrzedzić. Ciasto przekładamy do przygotowanej uprzednio formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni śliwki, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie śliwki puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany... o ile w ogóle nie opadną na samo dno).
PIECZEMY CIASTO Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-65 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości śliwek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.
LUKRUJEMY CIASTO Do miseczki wsypujemy cukier puder i rozcieramy go metalową łyżką z sokiem cytrynowym. Gdy połączą się w białą, gęstą masę, natychmiast polewamy nią przestudzone ciasto. Lukier cytrynowy doskonale komponuje się smakowo ze śliwkami.