Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Proste ciasto z wiśniami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę. Masło lub margarynę stapiamy i ochładzamy.
Całkowicie chłodny tłuszcz wlewamy do utartych jajek. Dolewamy mleko, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem.
Blachę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Lekko natłuszczamy i posypujemy bułką tartą albo mąką ziemniaczaną.
Ciasto wylewamy na blachę, posypujemy wydrylowanymi, osączonymi z soku wiśniami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia