Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Proste ciasto z wiśniami"
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181952
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 181
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181952
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 181
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę. Masło lub margarynę stapiamy i ochładzamy.
Całkowicie chłodny tłuszcz wlewamy do utartych jajek. Dolewamy mleko, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem.
Blachę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Lekko natłuszczamy i posypujemy bułką tartą albo mąką ziemniaczaną.
Ciasto wylewamy na blachę, posypujemy wydrylowanymi, osączonymi z soku wiśniami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia