Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto babkowe ze śliwkami i kruszonką. Ciasto puszyste i pyszne.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 202
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 290
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 287
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 202
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 290
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 287
Składniki
ciasto- Masło ze śmietanką i połową cukru zagotować i przestudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, ekstraktem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wkręcać. Rozsmarować w blaszce 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście poukładać połówki śliwek, brzuszkiem do dołu.
kruszonka- Zmiksować masło z cukrem i żółtkiem.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać ekstrakt i znowu zmiksować, ale na niższych obrotach miksera. Nie zagniatać rozrzucić po śliwkach.
Piec ok.50 min. w 175 *C. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem, albo polać cytrynową polewą.