Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto prosty placek z truskawkami, który przygotujesz ze świeżych owoców i prostych składników na ciasto drożdżowe.
Forma ok. 34 x 24 cm
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85306
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2596
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10039
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4104
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7159
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85306
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2596
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10039
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4104
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7159
Składniki
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i na chwilę odstaw.
Do dużej miski przesiej 500 g mąki. Dodaj jajko, 100 g cukru, 100 g miękkiego masła oraz mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto drożdżowe. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut aż podwoi objętość.
Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na połówki lub ćwiartki, jeśli są większe.
Pozostałe 100 g masła zagnieć z migdałami, resztą mąki (150 g) i 50 g cukru, tworząc kruszonkę.
Formę ok. 34 × 24 cm posmaruj masłem. Spód wyłóż ciastem drożdżowym i odstaw na kolejne 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Na wierzchu rozłóż truskawki, lekko je wciskając. Z kruszonki uformuj okręgi i ułóż je na owocach.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 30-35 minut aż wierzch będzie złocisty.
Kiedy prosty placek z truskawkami ostygnie, zrób lukier, łącząc odrobinę wody z cukrem pudrem. Powinien być gęsty jak śmietana. Polej nim wierzch ciasta.