Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto prosty placek z truskawkami, który przygotujesz ze świeżych owoców i prostych składników na ciasto drożdżowe.
Forma ok. 34 x 24 cm
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 924
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4555
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1173
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 526
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 924
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4555
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1173
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 526
Składniki
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i na chwilę odstaw.
Do dużej miski przesiej 500 g mąki. Dodaj jajko, 100 g cukru, 100 g miękkiego masła oraz mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto drożdżowe. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut aż podwoi objętość.
Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na połówki lub ćwiartki, jeśli są większe.
Pozostałe 100 g masła zagnieć z migdałami, resztą mąki (150 g) i 50 g cukru, tworząc kruszonkę.
Formę ok. 34 × 24 cm posmaruj masłem. Spód wyłóż ciastem drożdżowym i odstaw na kolejne 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Na wierzchu rozłóż truskawki, lekko je wciskając. Z kruszonki uformuj okręgi i ułóż je na owocach.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 30-35 minut aż wierzch będzie złocisty.
Kiedy prosty placek z truskawkami ostygnie, zrób lukier, łącząc odrobinę wody z cukrem pudrem. Powinien być gęsty jak śmietana. Polej nim wierzch ciasta.