Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki torcik....smaczny i delkatny...
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 76
Smaki Grecji!
Odsłon: 117
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2150
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 76
Smaki Grecji!
Odsłon: 117
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2150
Składniki
Biszkopt:Jajka ubić z cukrem na puszysta masę,dodać kakao.obie mąki z proszkiem i dobrze utrzec.Przepis na dużą tortownicę.Piec w temp 160-170C przez ok 40 min.Po upieczeniu zostawić w piekarniu lekko uchylonym przez ok 15min,po ostudzeniu wyjac ciasto z formy.
Masa:Masę karpatkową(ja uzywam Delecta) przygotować w/g przepisu,gotowy budyń zmiksować z margaryną do puszystości.Brzoskwinie dobrze osączyć,pokroić na średnią kostkę(do tej porcji uzyłam tylko 4 duże połówki brzoswiń).3/4 gotowej masy karpatkowej wymieszać delikatnie z brzoskwiniami,a 1/3 zostawić do smarowania boków torcika.
Biszkopt przekroić na 3 części,kolejno pierwszy placek nasączamy syropem z brzoskwini rozcienczonym odrobiną przegotowanej wody(ja dodaję dla podkreślenia smaku odrobinę wódki)nałożyć połowę masy,drugi placek nasączony,znów masa i trzeci placem również nasączony syropem.Z pozostałej czystej masy smarujemy boki tortu,posypujemy wiórkami.Czekoladę rozpuścić ze smietaną i posmarować wierzch ciasta.Torcik można udekorować wg własnego uznania.