Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekładana babka piaskowa"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 265
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1346
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4216
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 265
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1346
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4216
Składniki
Formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Masło (lub margarynę) ucieram na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Stale ucierając, dodaję po jednym jajku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i mąką ziemniaczaną (dzięki temu ciasto się nie warzy).
Następnie dodaję porcjami resztę mąki oraz maślankę i dalej ucieram. Pomarańczę szoruję, parzę, z połówki ścieram skórkę, z całej wyciskam sok (ma go być ok. 50 ml) i dodaję je do ciasta.
Ciasto przekładam do formy, wyrównuję powierzchnię. Piekę 35-40 min w temp. 180°C do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję babkę z formy i studzę.
Wystudzone ciasto kroję na 3 krążki. Smaruję 2 dolne dżemem, układam wszystkie – jeden na drugim. Wierzch babki polewam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki. Gdy czekolada lekko stężeje, obsypuję babkę kandyzowaną skórką.
90 min • Porcja 420 kcal • Koszt sztuki ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji.
Jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Bożena Badach z CisiaŹródło: Kobieta i życie