Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekładana babka piaskowa"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35143
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 361
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 95
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 354
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9153
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35143
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 361
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 95
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 354
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9153
Składniki
Formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Masło (lub margarynę) ucieram na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Stale ucierając, dodaję po jednym jajku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i mąką ziemniaczaną (dzięki temu ciasto się nie warzy).
Następnie dodaję porcjami resztę mąki oraz maślankę i dalej ucieram. Pomarańczę szoruję, parzę, z połówki ścieram skórkę, z całej wyciskam sok (ma go być ok. 50 ml) i dodaję je do ciasta.
Ciasto przekładam do formy, wyrównuję powierzchnię. Piekę 35-40 min w temp. 180°C do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję babkę z formy i studzę.
Wystudzone ciasto kroję na 3 krążki. Smaruję 2 dolne dżemem, układam wszystkie – jeden na drugim. Wierzch babki polewam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki. Gdy czekolada lekko stężeje, obsypuję babkę kandyzowaną skórką.
90 min • Porcja 420 kcal • Koszt sztuki ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji.
Jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Bożena Badach z CisiaŹródło: Kobieta i życie