Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo maślane i kruche ciasteczka przełożone masą krówkową i polane czekoladą
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Przesiej do miski mąkę i cukier puder Dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj (ciasto będzie bardzo lepkie, możesz do tego celu użyć miksera) Ja podzieliłam ciasto na trzy części: Do pierwszej dodałam pół łyżeczki cukru waniliowego (może być esencja waniliowa) i wymieszałam łyżką Do drugiej części dodałam skórkę z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki) oraz pełną łyżkę wiórków kokosowych Do trzeciej części dodałam 1 łyżeczkę kakao oraz łyżkę posiekanych orzechów ziemnych * Dodatki są całkowicie dowolne, można je zmieniać wg gustu. Można też ciasteczka zrobić bez dodatków. Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej 30 min
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj (2-3 mm) podsypując mąką i wytnij kształty np. szklanką (każdą porcję ciasta z dodatkami rozwałkuj osobno) Gotowe ciasteczka ułóż w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Upiecz w 180°C przez ok. 12 min, do lekkiego zrumienienia (grzałka góra-dół) Ciasteczka pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż masą krówkową, powidłami lub inną wybraną masą Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej ciasteczka wg uznania Udekoruj posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi itp.