Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czeskie cisato przekładane masą grysikową i powidłem. Najlepsze po ok. 2 dniach od przełożenia.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1321
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4143
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1106
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1321
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4143
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1106
Składniki
Miód podgrzać z margaryną tak, żeby się rozpuściła, wytudzić. Mąkę, cukier, sodę, żółtka jajek oraz wystudzoną margarynę z miodem zagnieść razem na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, a gdy zbyt miękkie trochę więcej mąki. Ciasto podzielić na 3 części, każdy placek piec osobno w brytfannie wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Piec krótko ok. 10 min. żeby nie było zbyt spalone.
Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę mannę i ugotować grysik, wystudzić. Masło utrzeć dodawać stopniowo wystudzony grysik oraz sok z cytryny. Jeśli masa jest mało słodka dodać trochę cukru pudru.
Pierwszy placek wysmarować powidłami dość grubo, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę grysikową i trzeci placek. Dowolnie udekorować. Ja proponuję polewę własnej roboty: 1/3 kostki margaryny zagotować z 3 łyżkami wody, 5 łyżkami cukru, 2 łyżkami kakao (mieszać energicznie aż składniki się połączą w jednolitą masę).