Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czeskie cisato przekładane masą grysikową i powidłem. Najlepsze po ok. 2 dniach od przełożenia.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Składniki
Miód podgrzać z margaryną tak, żeby się rozpuściła, wytudzić. Mąkę, cukier, sodę, żółtka jajek oraz wystudzoną margarynę z miodem zagnieść razem na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, a gdy zbyt miękkie trochę więcej mąki. Ciasto podzielić na 3 części, każdy placek piec osobno w brytfannie wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Piec krótko ok. 10 min. żeby nie było zbyt spalone.
Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę mannę i ugotować grysik, wystudzić. Masło utrzeć dodawać stopniowo wystudzony grysik oraz sok z cytryny. Jeśli masa jest mało słodka dodać trochę cukru pudru.
Pierwszy placek wysmarować powidłami dość grubo, przykryć drugim plackiem, wyłożyć masę grysikową i trzeci placek. Dowolnie udekorować. Ja proponuję polewę własnej roboty: 1/3 kostki margaryny zagotować z 3 łyżkami wody, 5 łyżkami cukru, 2 łyżkami kakao (mieszać energicznie aż składniki się połączą w jednolitą masę).