Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto z tego co miałam pod ręką efekt przerósł oczekiwanie , za chwile degustacja , tymczasem zostawiam wam przepis
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 401
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2661
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1874
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6516
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 401
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2661
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1874
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6516
Składniki
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier i miksujemy po kilkanaście sekund po każdej partii dodanego cukru.
Partiami dodajemy mak i mieszamy delikatnie z białkami. Kolejno dodajemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.
Na koniec wlewami powoli olej cały czas mieszając. Gotową masę przekładamy do tortownicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni przez ok 40 minut do suchego patyczka.
Po przestudzeniu ciasto kroimy na 2 części. Spód namaczamy lekko herbatą czarną lub jakąś smakową, chyba że nie lubimy takiego wilgotnego to pomijamy.
Następnie wykładamy frzulinę z czarnych porzeczek ( lub powidla, dzem )Układamy kolejny blat ciasta który również możemy nasączyć. Na wierzch dajemy galaretkę truskawkami do której dodajemy kawałki truskawek- mogą być mrożone.