Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przekładaniec z bezą"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 364
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 364
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z 8 łyżkami cukru pudru, cynamonem, szczyptą soli oraz skórką otartą z połowy cytryny. Dodaj 2 żółtka i masło. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i odłóż na 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na identyczny placek o grubości ok. 5 mm. Placki ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w 180 st. Jeden placek wyjmij po 10 minutach. Pozostałe dwa piecz 20 minut.
Białko ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj 4 łyżki cukru pudru. Na koniec pianę połącz z 5 łyżkami dżemu i wyłóż na pierwszy niedopieczony placek. Wstaw do piekarnika. Dopiekaj 20 min w temp. 100 st. Wyjmij i ostudź.
Mascarpone zmiksuj z kremówką, 5 łyżkami dżemu i resztą cukru pudru. Powstałym kremem przełóż dekoracyjnie dwa upieczone i schłodzone blaty ciasta. Przykryj trzecim blatem z ciągnącą bezą. Ozdób resztą dżemu i pistacjami.
Czas ok. 60 min; porcja – 470 kcal, cena 2,20 zł.
Jeśli pieczesz sam blat z kruchego ciasta (bez masy), zadbaj o to, by ładnie i równomiernie wyrósł. W tym celu ponakłuwaj ciasto gęsto widelcem. Powstająca para znajdzie ujście, a ciasto się nie wybrzuszy. Jeśli natomiast nie zależy ci na tym, by spód wyrósł, przykryj go papierem i obciąż ceramicznymi kulkami, suchym grochem lub fasolą.Źródło: Świat kobiety