Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na ciasto z alkoholem"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Wiśnie osączam i zalewam alkoholem na godzinę. Z podanych składników piekę biszkopt.
Zdejmuję z niego „skórkę” i jeszcze ciepły nakłuwam patyczkiem (przy tej czynności należy uważać, aby nie przekłuć biszkoptu na wylot).
Przygotowuję polewę: odlewam alkohol z wiśni do szklanki i dopełniam syropem wiśniowym do pełnej szklanki. Do rondelka wkładam margarynę, cukier, syrop z alkoholem, kakao i podgrzewam, aż się połączą. Gorącą polewę wylewam na biszkopt, studzę. Na wierzchu układam wiśnie.
Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzątku i studzę. Śmietankę ubijam, dodaję galaretkę, chwilę ubijam i wykładam na ciasto.
Po schłodzeniu posypuję wiórkami czekolady.
130 min
Porcja 600 kcal
Koszt porcji ok. 3 zł
Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie