Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przysmak Danusi to wilgotna babka marmurkowa efektownie oblana polewą czekoladową.
Keksówka 25 cm
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8463
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 537
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8463
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 537
Składniki
Przesiej do dużej miski i wymieszaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
W osobnej misce wymieszaj (rózgą kuchenną) jajka z olejem na jednolitą emulsję. Dodaj do niej cukier i wymieszaj ponownie – do połączenia składników.
Połącz suche składniki z mokrymi (także z użyciem rózgi kuchennej). Podziel powstałą masę na dwie równe części. Jedną z nich wymieszaj z kakao rozrobionym w mleku.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 25 cm. Nałóż do niej łyżką naprzemiennie jasną i ciemną masę. Na koniec krótko przemieszaj obie masy zanurzonym w nich patyczkiem do szaszłyków.
Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Podgrzej w rondelku oba rodzaje mleka przeznaczonego do nasączenia ciasta. Zrób wykałaczką otworki w jeszcze ciepłym cieście i polej mlekiem (po jednej łyżce). Dzięki temu ciasto na dłużej zachowa wilgoć.
Wystudź ciasto w formie do góry dnem. Możesz też skroić wypukłą powierzchnię, by łatwiej było rozprowadzać polewę.
Roztop w osobnych rondelkach obie pokruszone czekolady – każdą z połową śmietany kremówki.
Gdy obie polewy nieco przestygną, oblej ciasto ciemną, a następnie wykonaj na niej „zebrowy” wzór z białej polewy. Odstaw ciasto w chłodne miejsce, by polewa całkiem zastygła. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo udekorować ciasto drobną posypką czekoladową.