Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moim zdaniem ciasto ptysiowe jest bardzo wdzięcznym produktem. Dość łatwo i szybko można je sporządzić, do tego jest bardzo smaczne zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj postanowiłam zrobić ptysie nadziewane kremem bezowym russel o smaku brzoskwiniowym. Słodziutkie maleństwa znikały w mgnieniu oka.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7024
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244521
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7024
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244521
Składniki
W garnuszku zagotowujemy wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy z wodą, aby nie dopuścić do powstania grudek. Całość ogrzewamy jeszcze 3-5 minut, aż masa stanie się gładka, szklista i zacznie odchodzić od ścian naczynia. W czasie gotowania należy pilnować, aby masa nam się nie przypaliła, unikniemy tego, jeżeli będziemy ją cały czas mieszać. Gotową masę odstawiamy do przestudzenia. Do lekko ochłodzonej masy dodajemy jajka, stopniowo, po jednym i mieszamy. Używam do tego zwykłej łyżki, jeśli mam więcej ciasta możemy użyć miksera. Po przygotowaniu ciasta zabieramy się za wypiekanie korpusów. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, ciasto przekładamy do szprycy lub optymalnie do woreczka zakończonego zdobnikiem i wyciskamy pożądany kształt na blaszce. Ciastka pieczemy w temperaturze 180- 200 stopni, przez około 20- 30 minut, w zależności od wielkości ciastek.
Po upieczeniu studzimy, przekrawamy w połowie ich wysokości, przekładamy kremem. Wierzch każdego ciastka posypujemy cukrem pudrem. Uwaga 1: Gotowe ciasto nie może być zbyt lejące, ale też nie może być twarde. Włożone do szprycy zdobniczej powinno dać się ładnie formować, nie może się rozlewać po blaszce i zmieniać nadanego mu przez nas kształtu. Uwaga 2: W przypadku tego rodzaju ciasta ma znaczenie rodzaj użytej mąki. Jeżeli mamy mąkę o wysokiej wilgotności to zużycie jajek będzie mniejsze niż w przepisie. Jeżeli natomiast wykorzystujemy mąkę o niskiej wilgotności, należy liczyć się z tym, że jajek trzeba dać więcej, niż jest przewidziane w przepisie. Uwaga 3: Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej 20 ciastek, ale ilość zależy od tego jak duże pieczemy korpusy.
Smacznego.