Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ptysie z kremem i truskawkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Składniki
Przygotuj ciasto. Do rondelka wlej mleko i 300 ml wody. Dodaj sól i podgrzej. Wmieszaj pokrojone masło, rozpuść je i całość zagotuj. Wsyp mąkę i mieszaj przez 3 minuty, aż ciasto zacznie odklejać się od ścian. Zdejmij rondelek z ognia i poczekaj, aż wystygnie.
Do chłodnej masy stopniowo wmiksuj jajka. Powinno powstać gładkie ciasto bez grudek.
Na wysmarowanej blasze za pomocą szklanki z krawędzią poprószoną mąką oznacz kółeczka. Ciasto włóż do worka cukierniczego z końcówką z gwiazdką i wyciśnij na blachę ptysie. Piecz w temperaturze 180 °C ok. 20 minut. Obniż temperaturę do 150 °C i dopiekaj 10-15 minut.
Z mleka, połowy cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty budyń. Powierzchnię przykryj folią i poczekaj, aż ostygnie. Miękkie masło utrzyj z resztą cukru na pianę. Następnie stopniowo wmiksuj budyń. Pod koniec wmieszaj do kremu kawę.
Oczyść truskawki i pokrój je w plastry. Kiedy ptysie ostygną, ostrożnie przekrój je poziomo ostrym nożem i na dolną część wyciśnij krem. Następnie udekoruj truskawkami, przykryj górną częścią i wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ciastka możesz poprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 90 minut. Cena porcji: ok. 3,50 zł. Kalorie: porcja 250 kcalŹródło: Na żywo