Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puchowa baba wielkanocna"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3332
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1182
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3332
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1182
Składniki
Margarynę utrzyj na puszystą masę z cukrem kryształem. Ucierając dalej, stopniowo dodawaj po jednym jajku.
Do przygotowanej masy wsyp mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną przesianą razem z dwoma płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Na koniec wlej olej i łyżkę octu spirytusowego (jego smak po upieczeniu nie będzie wyczuwalny). Starannie wymieszaj wszystkie na gładkie i jednolite ciasto.
Dużą formę do baby (lub dwie mniejsze) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowane ciasto. Babkę wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut w temp. 180 st. Ostudź, posyp cukrem pudrem.
Czas (bez pieczenia) ok. 15 min; porcja – 250 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety