Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysta babka szafranowa"
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 38
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1990
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 38
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1990
Składniki
Szafran rozpuszczam w mleku (ew. w napoju gazowanym). Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, małymi porcjami dodaję miękką margarynę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do ucieranej masy na przemian z porcjami mleka. Wlewam olejek waniliowy. Białka ubijam na sztywno. Pianę delikatnie dodaję do ciasta.
Foremkę z kominkiem (o śr. 21 cm) smaruję tłuszczem. Posypuję mąką. Nakładam przygotowane ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC. Piekę ok. 50 minut. Babkę studzę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimną babkę posypuję cukrem pudrem z wanilią.Źródło: Naj